In het kort

ZZP'er worden naast je vaste baan? Uitstekende keuze. Besef wel dat het bijhouden van een correcte administratie je veel geld kan opleveren? Vul nu je gegevens in en ontvang vrijblijvende offertes van boekhouders die je boekhouding geheel verzorgen.

Overweeg je om ZZP’er te worden naast je baan? Je eigen bedrijf beginnen is een spannend avontuur, maar een vast salaris en diverse andere zekerheden van werken in loondienst zijn hierbij toch wel prettig. Een bedrijf starten naast je baan is daarom de ideale oplossing. Er gelden hierbij echter wel een aantal fiscale gevolgen. De administratie kan daarbij ook vrij complex worden. Lees in dit artikel alles over de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij freelancen naast een vaste baan en hoe een boekhouder je ondersteunt in je financiële administratie.

Toestemming van je huidige werkgever

Als je van plan bent ZZP’er te worden naast je baan, is het verstandig om hierbij je werkgever in te lichten. Het is namelijk mogelijk dat er in je contract een relatiebeding of een concurrentiebeding staat vermeld. Dit houdt in dat je in sommige gevallen als ZZP’er niet werkzaam mag zijn in dezelfde sector of contacten mag onderhouden met de cliënten van je werkgever. Het kan ook voorkomen dat er in je contract een verbod op nevenwerkzaamheden staat. Ondanks de soms vrij strikte regels die in je arbeidsovereenkomst zijn opgenomen, blijkt dat er vaak in onderling overleg meer mogelijk is dan je had bedacht. Dit voorkomt ook veel gedoe naderhand.

Beste tijdstip om ZZP’er te worden naast je baan

De meeste ZZP’ers kiezen ervoor hun bedrijf te starten naast hun baan aan het begin van het jaar. Dit is verstandig, aangezien je als ZZP’er jaarlijks 1.225 uren moet besteden aan je onderneming om van belastingvoordelen als de zelfstandigenaftrek en het startersvoordeel gebruik te maken. Dit levert je ieder jaar een aanzienlijke besparing op. Het urencriterium start ieder kalenderjaar opnieuw. Vooral als je parttime freelancer bent naast dat je in loondienst bent, is het verstandig om vroeg in het jaar te beginnen. Het is namelijk anders lastig om aan 1.225 uren te komen. Dit is gemiddeld zo'n 23,5 uur per week.

De meest geschikte bedrijfsvorm als ZZP’er

Veelal kiezen beginnende ZZP’ers voor de bedrijfsvorm eenmanszaak. Met een eenmanszaak is het als ZZP’er namelijk mogelijk om te genieten van veel fiscaal voordeel, als je over relatief weinig winst beschikt. Ook andere bedrijfsvormen als de BV komen voor. Een boekhouder vertelt je graag over de diverse voor- en nadelen die op jouw situatie van toepassing zijn.

Hoe voorkom je een chaotische administratie?

Als ZZP’er verandert er behoorlijk wat op het gebied van de inkomstenbelasting. Het inkomen dat je van je huidige werkgever ontvangt, is bijvoorbeeld netto. Dit betekent dat de werkgever door middel van een voorheffing alvast belasting heft over jouw bruto inkomen. Wat je echter ontvangt als winst als ZZP’er, is bruto. Hierover dien je nog inkomstenbelasting te betalen (tussen de 36 en 52 procent). Het is daarom verstandig om hierover een aparte bankrekening te openen. Je ontvangt daarnaast ook BTW-inkomsten.

Deze dien je via de omzetbelasting aan de Belastingdienst af te dragen. Een zakelijke bankrekening zorgt ervoor dat je het overzicht houdt. Een boekhouder kan je hierbij ook adviseren, zodat de administratie ordelijk verloopt. Er zijn ook boekhouders die zich specialiseren in boekhouding voor kapperszaken of taxichauffeurs.

Meer over boekhouding?

Boekhouders vergelijken
Boekhouding uitbesteden
Taxi boekhouder
Boekhouder, accountant of fiscalist

Betaal je als ZZP’er naast je vaste baan meer belasting?

Of je meer belasting betaalt bij freelancen naast een vaste baan, hangt af van je totale jaarinkomen en het aantal aftrekposten en heffingen dat op jouw situatie van toepassing is. Het inkomen uit werk, oftewel het inkomen als werknemer en als ZZP’er, wordt bij elkaar opgeteld in box 1 van de Belastingdienst. Doordat het bruto-inkomen stijgt, is het mogelijk dat een deel van het inkomen in een hogere belastingschijf terechtkomt. Dan kan het zijn dat je meer belasting moet betalen. Je hebt echter ook recht op vele aftrekposten, zoals de startersaftrek. Hierdoor kan het betekenen dat de hoeveelheid belasting uiteindelijk meevalt.

Loonheffingskorting en ZZP’er

De loonheffingskorting is ingesteld voor werknemers in loondienst. Als werknemer is het mogelijk om een loonheffingskorting te laten gelden voor het salaris dat je ontvangt. Met deze loonheffingskorting zorg je ervoor dat je bij de voorheffing niet al teveel belasting betaalt aan de fiscus. De loonheffingskorting kun je niet toepassen op inkomsten als ZZP’er.

Aftrekposten en ZZP’er

Met diverse algemene aftrekposten is het mogelijk om jouw bruto inkomen te verlagen bij de Belastingdienst. Ook mag je gebruik maken van verscheidene specifieke aftrekposten die voor freelancers gelden, zolang je maar aan de criteria voldoet. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat de Belastingdienst je aanmerkt als ondernemer voor de ondernemersaftrek. Als je bruto inkomen verlaagt, hoef je ook minder belasting te betalen over je belastbare inkomen.

Maak gebruik van de MKB-winstvrijstelling

Als je ervoor kiest ZZP’er te worden naast je baan, kan je gebruik maken van de MKB-winstvrijstelling. ZZP’ers die worden bestempeld als ondernemer bij de Belastingdienst, mogen veertien procent van het bruto inkomen aftrekken bij de inkomstenbelasting aangifte. Hiervoor gelden verder geen vereisten. Ook is er dus geen urencriterium voor deze vrijstelling. Als je ook de ondernemersaftrek toepast, moet je eerst dit van je bruto inkomen aftrekken, voordat de MKB-winstvrijstelling geldt.

Als parttime ZZP’er gebruik maken van fiscale voordelen

Ook als parttime ZZP’er is het mogelijk om gebruik te maken van de fiscale voordelen voor ondernemers. Zolang de Belastingdienst je aanmerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting, heb je recht op de aftrekposten. Hierbij gelden voorwaarden, zoals het urencriterium. Het maakt hierbij niet uit als je ook een inkomen ontvangt uit loondienst.

Urenregistratie is belangrijk als ZZP’er

Zodra het zesde kalenderjaar ingaat van je eigen bedrijf, geldt er bij de Belastingdienst een aanvullende voorwaarde. Je moet op dat moment meer tijd besteden aan je bedrijf dan aan je werkzaamheden in loondienst, om nog steeds gebruik te mogen maken van de fiscale voordelen. Een perfect uitgevoerde urenregistratie is hierbij essentieel.

Schakel een boekhouder in voor een correcte administratie

Als je net een bedrijf als ZZP’er naast je baan begint, komt er veel op je af. Je krijgt met allerlei wet- en regelgevingen te maken, terwijl je je wilt richten op het ondernemen. Het inschakelen van een boekhouder is dan een aanrader. Een boekhouder ontzorgt je van de administratie en zorgt ervoor dat je van de juiste fiscale voordelen geniet. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over de administratieve rompslomp.

Vind de juiste boekhouder met Offerte.nl

Door een professionele boekhouder in te schakelen, weet je zeker dat de administratie van jouw bedrijf in orde is en voldoet aan de laatste wetten en regels. Offerte.nl ondersteunt je bij het vinden van de beste boekhouder uit de regio. Geef je persoonlijke wensen en postcode door, en wij selecteren de meeste geschikte boekhouders uit de omgeving. Zij sturen je een vrijblijvende offerte met tarievenlijst toe. De keuze is aan jou om met de beste boekhouder in zee te gaan. Schakel nu Offerte.nl in en zorg dat jouw administratie op orde is.