In het kort

Wanneer je gaat isoleren, is één van de belangrijkste stappen het vinden van de juiste isolatieplaten. Dat is niet altijd een eenvoudige opdracht, want er zijn heel wat verschillende soorten isolatieplaten om uit te kiezen.

Maar geen nood, hieronder ontdek je meer over de verschillende mogelijkheden en prijzen. Ook kan je via ons formulier direct 3 gratis en vrijblijvende offertes ontvangen. Zo maak je eenvoudig de beste keuze.

Wat zijn isolatieplaten?

Met isolatieplaten kan je zowel je vloer, muur als dak op een eenvoudige manier isoleren. Dat is ook de reden waarom ze zo populair zijn. Er zijn verschillende soorten platen waaruit je kan kiezen en elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ze komen daarnaast voor in verschillende diktes. Dunne isolatieplaten zijn goedkoper dan dikkere, maar isoleren in sommige gevallen niet voldoende. Of je nu het best dunne isolatieplaten of dikkere kiest, hangt af van wat je isoleert, het materiaal waaruit ze gemaakt zijn en je budget.

Voor- en nadelen isolatieplaten

Net zoals elk isolatiemateriaal hebben isolatieplaten voor- en nadelen. Het is handig om deze te kennen, zodat je de juiste keuze kan maken. Kies voor isolatieplaten als je op zoek bent naar een materiaal dat makkelijk te plaatsen is, demonteerbaar is en een hoge isolatiewaarde heeft. Hou er rekening mee dat isolatieplaten vaak prijzig zijn en dat je een kruipruimte nodig hebt als je je vloer met isolatieplaten wilt isoleren.

Soorten isolatieplaten en prijzen

Voordat je isolatieplaten gaat kopen, is het belangrijk dat je meer weet over de verschillende mogelijkheden. Alleen op die manier kies je eenvoudig de beste platen uit. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende soorten en hun prijzen!

XPS isolatieplaten

XPS isolatieplaten bestaan uit polystyreenkorrels. Ze kunnen gebruikt worden voor diverse isolatietoepassingen, waaronder de isolatie van kelders, gevels, spouwmuren, vloeren en daken. Doordat ze erg drukvast zijn, worden ze vooral gebruikt voor de isolatie van vloeren of een plat dak. Ze lijken op EPS platen, maar zijn beter bestand tegen water en kunnen meer gewicht aan. Zowel EPS als XPS platen zijn goedkoop, schimmel- en rotvrij, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn makkelijk te verwerken. Als je kiest voor platen met een tand- en groefsysteem wordt de plaatsing zelfs nog eenvoudiger.

Prijzen:
Voor XPS platen betaal je ongeveer 22 euro per vierkante meter, als je het laat plaatsen door een isolatiespecialist. Voor de platen alleen betaal je tussen de 12 en 16 euro per vierkante meter, afhankelijk van de dikte.

EPS isolatieplaten

EPS platen zijn net zoals XPS platen gemaakt uit polystyreen. Ze bestaan voor een groot deel uit lucht en zijn daarom erg licht en makkelijk om te verwerken. Daarnaast hebben ze een hoge isolatiewaarde. Je kan EPS platen vooral gebruiken voor de isolatie van vloeren, daken en muren. Net zoals XPS platen zijn ze verkrijgbaar met een tand- en groefsysteem voor extra makkelijke plaatsing. EPS platen worden vooral gekozen omdat ze goedkoop zijn, maar toch een hoge isolatiewaarde hebben en schimmel- en rotvrij zijn.

Prijzen:
Voor EPS platen betaal je rond de 21 euro per vierkante meter, inclusief werkuren. De platen alleen kosten je slechts 10 euro per vierkante meter.

PIR isolatieplaten

Hoewel PIR platen wat duurder zijn dan EPS of XPS platen, zijn ze één van de populairste keuzes. Dat komt omdat ze erg veilig zijn. De platen hebben een zeer hoge brandveiligheidswaarde en hebben uitstekende thermische eigenschappen. Ze worden vooral vaak gebruikt voor het isoleren van een plat dak of spouwmuur. Doordat ze goed beloopbaar zijn, kunnen isolatieplaten ook voor de vloer gebruikt worden. PIR isolatiepanelen zijn standaard voorzien van een dampremmende folie waardoor een dampscherm niet nodig is.

Prijzen:
Voor PIR platen betaal je gemiddeld rond de 23 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing. De platen zelf kosten je tussen de 7 en 18 euro vierkante meter.

PUR isolatieplaten

PUR isolatieplaten zijn te vergelijken met PIR platen, maar zijn net iets minder brandveilig en goedkoper. Toch zijn ze één van de meest doeltreffende isolatiematerialen die je kan kiezen. Door de goede isolatiewaarde is een minimale dikte van deze harde isolatieplaten voldoende voor een optimale isolatie. PUR platen worden vooral aangeraden voor vloer-, dak- of spouwmuurisolatie. Deze harde isolatieplaten zijn makkelijk te verwerken, zeker als je kiest voor platen met tand- en groefsysteem.

Net zoals PIR platen zijn ze standaard voorzien van een dampremmende folie en is er dus geen dampscherm meer nodig.

Prijzen:
PUR isolatieplaten kosten je gemiddeld rond de 22 euro per vierkante meter, inclusief arbeidskosten. Voor de kostprijs zonder werkuren, kan je rekenen op ongeveer de helft van de prijs.

Rotswol isolatieplaten

Er wordt steeds meer gekozen voor rotswol isolatieplaten en dat is natuurlijk niet toevallig. Rotswol is erg milieuvriendelijk en heeft uitstekende akoestische waarden. Daarnaast zijn deze platen erg soepel, waardoor ze handig zijn om te gebruiken bij ongelijkmatige ondergronden. Rotswol platen zijn gemaakt van gesmolten steen en hebben vooral een uitstekende isolatiewaarde en goede brandwerende eigenschappen.

Prijzen:
Voor rotswol platen betaal je gemiddeld 21 euro per vierkante meter, inclusief manuren.

Glaswol isolatieplaten

Glaswol is gemaakt uit gerecycled glas en wordt verwerkt tot rollen en isolatieplaten. De platen worden vooral gebruikt voor het isoleren van daken, gevels, betonvloeren en scheidingswanden. Het isolatiemateriaal is erg populair, omdat het relatief goedkoop is. Het is daarnaast ook geschikt als geluidsisolatie door de goede akoestische waarden. Glaswol is ook duurzaam en makkelijk om te verwerken.

Prijzen:
Voor glaswolplaten betaal je gemiddeld 20 euro per vierkante meter, plaatsing inbegrepen.

Toepassingen isolatieplaten

Het fijne aan isolatiepanelen is dat het kan gebruikt worden voor diverse toepassingen. Isolatieplaten kunnen voor het dak gebruikt worden, maar ook voor de spouwmuur, vloer en scheidingswanden. Hieronder ontdek je meer over de verschillende mogelijkheden!

Isolatieplaten voor het dak

Eén van de meest gebruikte toepassingen van isolatieplaten is de isolatie van je dak. Ze worden vooral vaak gebruikt bij dakisolatie omdat ze zo drukvast zijn en eenvoudig op grote oppervlaktes kunnen toegepast worden. Bij een plat dak zijn ze extra handig, want de roofing kan meteen op de isolatie gebrand worden. Welke isolatieplaten je het best gebruikt, is afhankelijk van je daktype. Voor het isoleren van hellende daken wordt vaak gekozen voor glaswol platen en bij platte daken zijn pur platen een goede goede keuze. Je dak isoleren met platen heeft een aantal voordelen. Ze maken snel isoleren mogelijk en zijn makkelijk om te gebruiken.

Isolatieplaten vloeren

Isolatieplaten voor vloeren is een andere veelvoorkomende toepassing. Hiervoor kies je het best platen gemaakt uit polyurethaan, polystyreen of minerale wol. Het is namelijk belangrijk dat je kiest voor materialen die zowel drukvast als waterafstotend zijn. Isolatieplaten uit polystyreen zijn daardoor de beste keuze die je kan maken. Zorg er wel voor dat je kiest voor dikkere platen voor een optimale isolatie. Als je isolatieplaten voor je vloer gebruikt, is het ook belangrijk dat deze goed aansluiten op elkaar om duurzaamheid te garanderen. Om die reden zijn isolatieplaten met tand- en groefsysteem aangeraden.

Isolatieplaten spouwmuur

Ook als je van plan bent om je spouwmuur te isoleren, kan je gebruikmaken van isolatieplaten. Het is zelfs een uitstekende keuze, want de grote afmetingen zorgen voor een snelle afwerking van de isolatie. Voor spouwmuurisolatie kies je het best voor stevige glaswolplaten. Platen gemaakt uit polyurethaan zijn een goed alternatief.

Spaar geld uit: vergelijk offertes!

Of je nu van plan bent om je dak, spouwmuur of vloer te isoleren, het is altijd een goed idee om verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Het kost je slechts enkele minuten tijd en bespaart je heel wat geld uit. Je hoeft hiervoor zelfs niet verschillende websites af te zoeken, want op onze site vergelijk je eenvoudig 3 verschillende offertes en kies je dus makkelijk de goedkoopste en beste vakman uit.