In het kort

Wil jij een testament wijzigen en weten hoeveel dat kost? Vul ons formulier in en ontvang tot 3 gratis offertes voor testament wijzigingen van onze aangesloten notarissen.

Kosten testament wijzigen
 

testament wijzigen

De meeste mensen gaan slechts één keer naar de notaris om een testament op te stellen voor de nalatenschap. Meestal kijkt men hier dan niet meer naar om. Toch is het verstandig om eens in de zoveel tijd het testament nog eens goed door te lopen. Jouw persoonlijke omstandigheden veranderen, je erfgenamen wijzigen in de loop der tijd en de wetgeving brengt modificaties aan. Er zijn dus goede redenen voor het testament aanpassen bij de notaris. In dit artikel lees je alles over hoe je een testament kunt wijzigen, wat de kosten voor een testament aanpassen zijn en waar je de beste notaris vindt voor een testament wijziging.

Redenen voor testament aanpassen

In het testament leg je vast wat er met jouw bezittingen moet gebeuren als je overlijdt. Gedurende het leven veranderen er echter zaken in je leven, waardoor bepaalde afspraken in je testament irrelevant raken. Je hebt bijvoorbeeld kinderen gekregen, bent getrouwd met een partner of hebt een grote erfenis ontvangen. Belangrijke redenen voor een testament wijzigen zijn:

  • De relaties met eerdere erfgenamen veranderen, waardoor je deze liever uit het testament schrapt en een andere erfgenaam in je testament opneemt.
  • De omvang van de erfenis verandert
  • Wetgeving rondom de nalatenschap wijzigt, waardoor wettelijke bepalingen nu niet meer gelden voor jouw situatie
  • Fiscale wetgeving verandert, waardoor een slimme constructie die ten tijde van het testament gunstig leek, nu duurkoop is.
  • Persoonlijke omstandigheden wijzigen.

Wat ook de reden van het testament aanpassen is, je dient hier zelf alert op te zijn. De notaris klopt niet automatisch bij jou aan. Als je een testament wilt wijzigen, dien je zelf in actie te komen.

Hoe een testament wijzigen?

De meest gebruikelijke manier om een testament te herroepen is door actief de gang naar de notaris te maken om een nieuw testament op te stellen of je huidige testament aan te vullen. Dit scheelt na je overlijden veel bewijsproblemen en uitleg. Uiteraard kost dit een bedrag, maar zo weet je zeker dat alles goed geregeld is en het testament niet buiten toepassing wordt gelaten.

Het is ten eerste mogelijk om in het laatste testament te beginnen met een algemene herroeping. Hierin verklaar je aan het begin van de akte dat alle tot dan toe bestaande codicillen en testamenten worden herroepen. Uitzonderingen hierop vormen een eventuele orgaandonatie en de lijkbezorging.

Ten tweede is het mogelijk om geen algemene herziening, maar slechts een bijstelling te maken ten opzichte van een eerder testament. Deze manier van een testament aanpassen is echter minder transparant. Het vereist bovendien dat de notaris goed op de hoogte is van de eerder opgestelde testamenten. Een gedeeltelijke wijziging levert daarnaast vaak veel vragen bij de erfgenamen op. Met een algehele herroeping en herziening bij de notaris beschik je over de meeste zekerheid dat de nalatenschap wordt onderverdeeld, zoals je het voor ogen had.

Er zijn trouwens verschillende testamenten, waaronder een levenstestament en een tweetrapstestament.

testament wijzigen

Verscheuren huidige testament niet voldoende

Als je een testament hebt opgesteld, is dit voor altijd geldig. Het huidige testament is bijvoorbeeld ook aangemeld bij het Centraal Testamentenregister. Enkel verscheuren of weggooien van je huidige testament is niet voldoende om het document te herroepen. De enige manier om dit te regelen is via de notaris. De notaris vermeldt de wijzigingen vervolgens in het Centraal Testamentenregister. Het is dan ook verstandig om eens in de vijf jaar een notaris te laten controleren of het testament nog past bij de huidige situatie en wetgeving.

Kosten testament aanpassen

De kosten voor een testament aanpassen variëren sterk per notariskantoor. Deze verschillen van € 300,- tot € 2000,- euro. Het hangt ook enorm af van de wijzigingen die je wilt aanbrengen in je testament. Gaat het slechts om een extra erfgenaam benoemen of wil je een volledig nieuw testament laten opstellen? Over het algemeen zal de testament wijzigen prijs goedkoper zijn dan bij een kleine wijziging. Daarnaast staat het ieder notariskantoor vrij om zelf zijn uurtarief bepalen. Het loont dan ook om offertes aan te vragen bij verschillende notariskantoren. Zo weet je hoeveel het testament aanpassen zal kosten. Je bent niet verplicht om bij dezelfde notaris die het originele testament heeft opgesteld, je testament te wijzigen.

Ontvang offertes van notarissen uit de regio

Het kan ingewikkeld zijn om het juiste notariskantoor in de omgeving te vinden. Offerte.nl biedt hierbij uitkomst. Vul je postcode en persoonlijke gegevens in, en wij selecteren voor jou de beste notarissen uit de regio. Zij sturen je een offerte met tarievenlijst. Het is dan aan jou om met de geschikte notaris een afspraak te maken. Geef nu je gegevens op en zorg dat jouw nalatenschap goed geregeld is.

Veelgestelde vragen

1. Kan je een testament wijzigen?

Ja dit kan. Wel dient dit te gebeuren middels een notaris.

2. Kan ik een testament laten vervallen?

Het is mogelijk om een testament te laten vervallen. Echter dient dit ook te gebeuren via de officiele weg, dus via een notaris

3. Wat kost het aanpassen van een testament?

Elke notaris hanteert eigen tarieven. Geef in ons formulier aan dat het om een wijziging van een testament betreft en je ontvang gratis en vrijblijvend tot 3 offertes van notarissen.